FA EN

  • سایت انجمن زیتون استان زنجان
    سایت انجمن زیتون استان زنجان
  • کلیه امورات مربوط به زیتون
    کلیه امورات مربوط به زیتون
  • ساماندهی تولید،تجارت و مصرف
    ساماندهی تولید،تجارت و مصرف

وضعیت آب و الگوی بهره برداری در ایران

50

🔍 تحلیل کارشناسی–مدیریتی کوتاه درباره وضعیت آب و الگوی بهره‌برداری در ایران
ایران با در اختیار داشتن حدود ۱۲۰ میلیارد متر مکعب منابع آب تجدیدپذیر سالانه، در حال حاضر بین ۹۵ تا ۱۰۰ میلیارد متر مکعب از این منابع را مصرف می‌کند؛ یعنی بیش از ۷۵ درصد، در حالی‌که آستانه جهانی بحران آب ۶۰ درصد اعلام شده است.
در چنین شرایطی، به‌جای تمرکز بر افزایش بهره‌وری و بازچرخانی آب مصرفی، متأسفانه تمرکز برخی تصمیم‌سازان به سمت توقف یا محدودسازی توسعه کشاورزی و کاهش الگوی کشت معطوف شده است، بدون توجه به راه‌حل‌های فنی، بومی و پایدار.
در بخش کشاورزی که حدود ۸۸ درصد منابع آبی کشور را مصرف می‌کند، الگوی کشت فعلی در بسیاری از نقاط با اقلیم منطقه همخوان نیست.
به‌طور مثال:
• کشت سنتی برنج در برخی مناطق (از جمله گیلان، مازندران و اخیراً در استان‌های نیمه‌خشک مانند زنجان، قزوین، اردبیل و حتی خراسان شمالی) به‌شدت افزایش یافته است،
• این نوع کشت حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار متر مکعب آب در هر هکتار مصرف می‌کند،
• در حالی که زیتون با حدود ۱۵۰۰ متر مکعب در سال، محصولی کم‌مصرف و سازگار با اقلیم نیمه‌خشک است.
✅ نکته کلیدی:
در حوضه رودخانه قزل‌اوزن، که منبع اصلی تأمین آب کشاورزی و شرب در مناطق زیادی است، در دو دهه گذشته به‌واسطه توسعه‌ی کنترل‌نشده‌ی کشت برنج، بارگذاری آبی به‌شدت افزایش یافته است.
در صورتی‌که همین روند فعلی اصلاح شود و از توسعه غیرمنطقی جلوگیری گردد، می‌توان رودخانه قزل‌اوزن را در یک بازه‌ی زمانی کمتر از ۱۰ سال به شرایط آبی گذشته بازگرداند.
⚠️ ملاحظات امنیتی و اقتصادی در سیاست‌گذاری آب
یکی از دغدغه‌های جدی، احتمال نفوذ عناصر تأثیرگذار در لایه‌های تصمیم‌سازی حوزه آب است. همان‌طور که در برخی حوزه‌های امنیتی نیز در سال‌های اخیر، نفوذ تأیید و مستند شده است، در حوزه‌های راهبردی اقتصادی همچون آب نیز این احتمال به‌شدت وجود دارد.
داده‌های غلط، تحلیل‌های سفارشی، و توصیه‌هایی که توقف توسعه‌ی مناطق بومی و محروم را موجه جلوه می‌دهند، می‌توانند ناشی از چنین نفوذهایی باشند. این روند، در نهایت می‌تواند به امنیت غذایی، توسعه پایدار و حتی انسجام سرزمینی کشور لطمه بزند.
✅ جمع‌بندی
راهکار کاهش بحران آب، نه در توقف توسعه، بلکه در مدیریت دقیق الگوی کشت، افزایش بهره‌وری مصرف، بازچرخانی آب، و شفاف‌سازی فرآیند تصمیم‌سازی است.
بازگشت به تعادل آبی در حوضه‌هایی مانند قزل‌اوزن، ممکن و دست‌یافتنی‌ست؛ مشروط به آنکه اراده مدیریتی و انسجام حاکمیتی در اولویت‌بخشی به این موضوع شکل بگیرد.
 مهدی_عباسی
فعال اقتصادی در حوزه کشاورزی

اخبار و اطلاعیه ها

نگاهی کوتاه بر درخت زیتون

زیتون که در زبان انگلیسی آن را با نام Olive  می شناسند 20 گونه متفاوت دارد و از درختان کوچکی از خانواده زیتونیان حاصل می شود.  زیتون از تیره گیاهان گلدار است. درخت زیتون همیشه سبز است و عمر زیادی دارد و می توان آن را دارای عمر جاویدان هم دانست زیرا با از بین رفتن ریشه آن، دوباره توسط پاجوش ها احیا می شود.

 

آب و هوای مناسب درخت زیتون:

درخت زیتون سازگاری خوبی با اقلیم های مدیترانه ای و شبه مدیترانه ای دارد. بهترین رشد درخت زیتون در مناطقی است که زمستان های معتدل و تابستان های گرم و خشک و طولانی دارند. گیاهان جوان تر زیتون تحمل کمتری نسبت به سرما و یخبندان دارند این درختان دمای منهای 9 درجه  را می توانند تحمل کنند که این میزان برای درختان بالغ منهای 12 درجه است.

 

خاک درخت زیتون:

خاک مناسب زیتون، خاک های قلیایی هستند. خاک های لومی شنی هم می توانند شرایط خوبی را برای رشد مطلوب زیتون فراهم کنند. عمیق بودن خاک هم تاثیر مثبتی بر رشد زیتون دارد.  زیتون به شوری خاک مقاومت متعادلی دارد (3 گرم در هر لیتر را تحمل می کند)

 

هرس و آبیاری درخت زیتون:

در چهار سال نخست شاخه های جانبی که اندازه ای کمتر از 90 سانتی متر دارند باید هرس شوند.  خاک مرطوب نگهداری می شود اما آبیاری بیش از حد می تواند به درخت آسیب برساند. درختان بالغ تحمل خشکی را دارند اما درختان جوانتر به آب و نور کافی نیاز دارند.

 

ازدیاد و تکثیر درخت زیتون:

خوابانیدن شاخه، پیوند زدن و قلمه زدن از جمله راه های تکثیر زیتون می باشند.

پیوند زدن زیتون مستلزم وجود نهال های بذری به عنوان پایه هستند، به این دلیل نوک هسته های زیتون را توسط جکش می شکنند تا آب و اکسیژن وارد بذر گردد. هسته ها پایان خرداد (در هوای آزاد) کاشته می شوند. بذر ها در شرایط گلخانه جوانه می زنند و در سال  بعد در فصل بهار به خزانه منتقل می شوند.  در سومین سال، با روش شکمی یا لوله ای این نهال ها که به اندازه کافی رشد کرده اند را پیوند می زنند.

روش مرسوم تری که برای ازدیاد زیتون استفاده می شود قلمه است. برای قلمه زدن، قلمه هایی با اندازه (قطر) 2-3 سانتی متر و طول 30-35 سانتی متر از شاخه های زیتون تهیه می کنند و در محل اصلی به طور مستقیم می کارند.

 

کاشت زیتون در خانه

کسانی که می خواهند زیتون را در خانه و آپارتمان خود داشته باشند، بایستی یک بالکن مناسب را برای این منظور آماده کنند. گلدان زیتون باید در محلی قرار گیرد که آفتابگیر باشد. برای کاشت زیتون در گلدان نیازی به زهکشی خاک و ریختن ماسه نیست  کافیست مقداری از خاک معمولی در گلدان ریخته شود. کود دهی وقتی لازم است که درخت شروع به رشد کرده باشد.

 

آفات و بیماری ها

گره زیتون: این بیماری علاوه بر زیتون شانکر درختان زبان گنجشک نیز هست، از علائم آن می توان به گالهایی که عمدتا در تمامی بافت ها و بخشهای گیاه از جمله دمبرگ ها و پهنک های برگ یافت می شوند اشاره کرد. این آفت ابتدا باعث فرو رفتگی می شود بعد از آن در فصل رشد درخت این فرو رفتگی ها تبدیل به گره و گال می شوند.  این گره ها به خاطر هیرپلازی ساقه های جوان یا نقاط رشد و قسمت های قطع شده ایجاد می شوند.

 

روش مبارزه :

برای کنترل گره زیتون باید درخت را برای نابود کردن اینوکولوم یا گره های روی درخت هرس کرد. همچنین بایستی در طول و قبل از فصل بارندگی با باکتری کش های مسی از درخت محافظت کرد. تنها ماده ای که میتواند گرزه زیتون را از آلوده شدن  محافظت کند. مدت زمان محافظت ترکیبات مسی کم است پس باید از آن به مدت مکرر استفاده کنید.

بررسی خواص و فواید زیتون برای سلامت بدن و درمان بیماری ها

بررسی خواص و فواید زیتون برای سلامت بدن و درمان بیماری ها

زیتون یکی از میوه های شناخته شده و مفید برای سلامتی است. با این حال، بیشتر مردم با فواید سلامتی زیتون های سبز آشنا هستند اما بیشتر آن ها هیچ نظری در مورد وجود زیتون های سیاه ندارند. اما آیا می دانید که زیتون های سبز و هم زیتون های سیاه از یک نوع هستند.
خواص زیتون
در این بخش از سلامت نمناک و در بحث پرطرفدار خواص خوردنی ها به خواص زیتون خواهیم پرداخت. مهم ترین سوال مطرح می شود چه چیزی زیتون ها را اینقدر متفاوت می سازد؟ خوب، همانطور که در بالا ذکر شد، زیتون های سیاه و هم زیتون های سبز از انواع مشابهی می آیند. تنها چیزی که آن ها را متفاوت می کند زمانی است که چیده می شوند زیتون های سبز قبل از رسیدن و یا خام انتخاب می شوند در حالی که زیتون های سیاه در حالی که می رسند انتخاب می شوند زیتون رسیده از رنگ سبز به سیاه تبدیل خواهد شد و به همین دلیل زیتون سیاه نامیده می شود.

واردات روغن زیتون، پومیس بزرگترین تهدید سلامت برای جامعه میباشد.

ادامه مطلب...

خطر ورشکستگی ۴۰ هزار بهره‌بردار به‌خاطر یک امضا!

ادامه مطلب...

روغن زیتون‌های وارداتی مصرف صنعتی دارند

ادامه مطلب...

تبلیغات

آدرس: ایران - استان زنجان - شهرستان طارم- شهر آب بر - مدیریت جهاد کشاورزی


تلفن : 5285-3282-024          فکس: 2492-3282-024       ایمیل: zn.olivesociety2019@gmail.com