رییس شورای ملی زیتون ایران گفت: اگر باغداران به جای خامفروشی، فرآوری میوه زیتون را در پیش بگیرند، بسیار به نفعشان خواهد بود .
مهدی عباسی در گفتوگو با ایسنا، منطقه زنجان، اظهارکرد: زیتون، این میوه سبزقبا که علیرغم جثه کوچک، از توانایی ایجاد تغییرات بزرگی در سلامتی برخوردار است، باید بیش از اینها مورد توجه قرار بگیرد؛ چراکه فروش به صورت کنسروی و یا روغن زیتون بسیار بیش از فروش خام به نفع باغدار است و تا حد زیادی جلوی ورود واسطهها را میگیرد .
وی ادامه داد: تابع عرضه و تقاضا، مبنای قیمت میوه زیتون است و صادرات 5000 تنی میوه زیتون به کشور عراق در بهمنماه پارسال، قیمت این محصول را تا 15 هزار تومان افزایش داد و امكان صادرات این محصول مجدد فراهم شده است. با این وجود، افزایش صنایع فرآوری و جلوگیری از خامفروشی میوه زیتون به جد به نفع اقتصاد زیتونکاران است. امروزه در دنيا قسمت قابل توجهی از میوه زیتون برای روغنکشی برداشت میشود ولی ما هنوز هم با خودکفایی فاصله زیادی داریم. بنابراین، باید چارهای اندیشیده و زمینه برای گسترش صنایع تبدیلی فراهم شود .
عباسی تصریح کرد: پیشبینی میشود که طی ماههای آتی، هر کیلوگرم روغن زیتون مرغوب بین 40 تا 50 هزار تومان عرضه شود، در حالی که قیمت هر کیلوگرم میوه زیتون طی هفته آتی بین 7 تا 10 هزار تومان خواهد بود. علاوه بر این، راه صادرات میوه زیتون به کشورهایی از جمله عراق و پاکستان باز است و این میتواند بهانهای برای کاهش چشمگیر خامفروشی باشد .
رییس شورای ملی زیتون یادآور شد: زیتونهایی که برای روغنکشی برداشت میشود، اکثرا باید بنفش شده باشد و استحصال روغن نیز باید ظرف 48 ساعت در كارخانه، در دمای زیر 30 درجه صورت بگیرد. در حال حاضر نیز حدود 18 درصد از تولیدات استان، روغنکشی میشود ولی افزایش این میزان به نفع باغداران است .
عباسی خاطرنشان کرد: باغدارانی که امکان فرآوری ندارند، میتوانند به شهرکهای صنعتی مراجعه کرده و به صورت اجرتی، میوههای خام زیتون خود را به صورت کنسرو دربیاورند؛ در واقع فروش میوه خام چندان به نفع کشاورز نیست و تولیدکننده باید برای فروش این دو راهکار را درنظر بگيرد.